‘De kunst van taxeren in de zorg’

Column door: Bert van Scherpenzeel


AAG werkt vanuit perspectief en visie en daar zijn we ontzettend trots op! Ik zie u denken….en hoe dan? Wat is dat dan ‘vanuit perspectief’? Ik vertel het u graag!

In onze dagelijkse praktijk kijken wij altijd vanuit perspectief naar een object. We hebben te maken met een grote verscheidenheid aan objecten. Hoewel het altijd gaat om zorggerelateerde gebouwen, is de variatie groot: van aanleunwoning tot serviceappartement en van jeugdgevangenis tot ziekenhuis. Door vanuit perspectief naar een object te kijken, verplichten we onszelf om na te denken over de mogelijkheden die het gebouw in de markt heeft. Het ene gebouw heeft meer mogelijkheden dan het andere!

Dankzij de 8 stappen die een beschrijving geven van het perspectief, ontwikkelen we samen met de opdrachtgever een beeld van het gebouw en zijn toekomstmogelijkheden. In gedachten heb je als ervaren taxateur dat beeld natuurlijk al in gedachten gevormd. Je kunt het dan net zo goed aan het papier toevertrouwen, vinden wij. Daarmee zijn we echt van meerwaarde voor onze opdrachtgevers.

Bert van Scherpenzeel


"De klant kan zien hoe de hoogst haalbare waarde kan worden gerealiseerd."

Bovendien bieden we ook de mogelijkheid om te toetsen of de waarde van het object feitelijk gerealiseerd wordt. Zeker als het om financiering gaat, wil de eigenaar van het gebouw weten of de onderliggende waarde wordt gerealiseerd – en of de financier wellicht met aanvullende eisen komt.


De klant kan zien hoe de hoogst haalbare waarde kan worden gerealiseerd. Wellicht kan hij waarde toevoegen die eerder nog niet in beeld was. Daarmee creëert de taxateur een waardevolle relatie met de klant.


Gelukkig krijg ik nauwelijks nog de vraag; ‘Hoe is de waarde van dit gebouw tot stand gekomen? Kunt u mij dat uitleggen?’

Meer weten?